Ajatuksia ja tarinoita johtamisesta

Uuden vuoden toive 2019

Perjantai 28.12.2018 klo 15.23 - Riitta Lehikoinen

blogi201812.jpg

Kun mietin yritysten liiketoiminnan ja IT:n yhteistyötä viimeisen kymmenen vuoden ajalta, en valitettavasti huomaa merkittävää kehitystä yhdessä tekemisen suuntaan. Se paljon puhuttu kuilu liiketoiminnan ja IT:n välillä olla möllöttää paikallaan edelleenkin.

Siksi haluan esittää toiveen uudelle vuodelle 2019: suomalaisille yrityksille viisautta pelata sisäisesti paremmin yhteen ja siten kehittää yritysten kilpailukykyä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Liiketoiminta ja IT yhteistyö, kilpailukyky, ratkaisuvaihtoehtojen analysointi

Toteutuvatko ulkoistamisen konkreettiset hyödyt?

Perjantai 28.9.2018 klo 8.32 - Riitta Lehikoinen

 

Ridenkuva1.jpgKauppalehden mukana 28.9.2018 jaettu Ulkoistaminen liite, jossa Winway Oy:n omistajan, Riitta Lehikoisen, pääkirjoitus: Toteutuvatko ulkoistamisen konkreettiset hyödyt?

Artikkeli kopiona alla, luettavissa myös Mediaplanetin Businessoppaasta.

Osa yrityksistä asettaa ulkoistamishankkeilleen strategiset tavoitteet. Hyvä näin.

Näistä yrityksistä osajoukko tarkentaa tavoitteet konkreettisiksi ja mitattaviksi. Vielä pienempi osajoukko mittaa hyötyjä jälkikäteen ja vertaa tuloksia strategisiin tavoitteisiin. Kokemukseni perusteella uskon, että ulkoistamisen hyötyjä mittaavia yrityksiä on alle 10 %.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ulkoistaminen, strategiset tavoitteet, konkreettiset hyödyt, mittaaminen, businessopas.fi

Neljä syytä miksi yritys on tyytymätön konsultointiin

Torstai 28.9.2017 - Riitta Lehikoinen

Kauppalehden mukana 28.9.2017 jaettu Mediaplanetin Ulkoistaminen liite, jossa Winway Oy:n omistajan, Riitta Lehikoisen, pääkirjoitus: Neljä syytä miksi yritys on tyytymätön konsultointiin. Artikkeli kopiona alla, luettavissa myös Mediaplanetin Businessoppaasta.

Neljä syytä miksi yritys on tyytymätön konsultointiin 

Minulta kysyttiin pääkirjoitusta aiheesta, miksi yritykset ovat tyytymättömiä konsultteihin. Mielenkiintoinen teema kaiken kaikkiaan, koska olen itsekin konsultti. Vertailun vuoksi: harva lääkäri ruotii kollegoidensa epäonnistumisia.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Konsultointi, Kauppalehti, Mediaplanet, Ulkoistaminen, businessopas.fi, Riitta Lehikoinen

Murto-osa pitää ulkoistettuja palveluja hyvänä

Tiistai 1.8.2017 - Riitta Lehikoinen

Pitkäaikainen ulkoistamispalvelujen mittarimme kertoo korutonta kertomaa asiakastyytyväisyydestä - vain 26% vastaajista on tyytyväisiä ulkoistettujen palvelujen laatuun.

Vastaajista 67 % kertoi suoraan olevansa tyytymättömiä ulkoistettuihin palveluihin. Loput 7 % piti ulkoistettuja palveluja turhina. Paljon on siis ulkoistamishankkeissa ja palvelutuotannossa parannettavaa.

Ulkoistushankkeissa korostuu edelleen hinta ennen laatua. Jossain on kuitenkin se oikean hinnan ja oikean laadun kohta, johon kannattaisi kiinnittää entistä enemmän huomiota.

Palvelutuotannossa näkee pääsääntöisesti ratkaisuja: meidän prosessit ja toimittajan prosessit. Palvelukäyttäjän kannalta kyse on kuitenkin yhdestä palvelukokemuksesta ja sen taustalla yhdestä palveluprosessista. Laadukkaan palvelun organisointiin vaaditaan enemmän kuin tekninen ulkoistamissuoritus. Yleensä puutteet ovat oikeissa rooleissa ja niiden mukaisissa kompetensseissa.

Eiköhän oteta laatu voimakkaammin mukaan seuraavan ulkoistuskierroksen tavoitteisiin!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ulkoistaminen, ulkoistamisen laatu, ulkoistuspalvelut tyytyväisyys

Muutosjohtaminen - aliarvioitu taito

Torstai 29.6.2017 klo 20.12 - Riitta Lehikoinen

business_profit.jpgMuutosjohtaminen - aliarvioitu taito

Yleistä on, että muutoshanke epäonnistuu osin tai kokonaan. Vähemmän yleistä on pohtia epäonnistumisen syitä.

Tarpeeksi kaukaa kun hakee, niin aina voi syyttää vääriä tavoitteita. Tai liian optimistista business casea.

Matkan varrella syyttävän sormen voi osoittaa muutoshankkeen vetäjään, avainhenkilöön tai muutoksesta vastuussa olevaan johtoon.

Harvemmin mieleen tulee niinkin yksinkertainen epäonnistumisen riskiä merkittävästi pienentävä ja usein aliarvioitu taito kuin muutosjohtaminen.

Muutoksen läpivienti vaatii tahtoa, kurinalaisuutta, auktoriteettia, lempeää houkuttelemista, palkitsemista, porkkanaa ja keppiä. Keinovalikoima on laaja, tilanteet vaihtelevia ja mikä tärkeintä - meitä kaikkia motivoivat muutokseen hieman eri seikat.

Muutosjohtaminen on kaikille muutoshankkeille yhteinen menestystekijä.
Siksi sitä ei pidä aliarvioida!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: muutoshanke, muutos, projekti, muutosjohtaminen

Kirjapalautetta: Tulevaisuus suosii rohkeaa -johtamista

Maanantai 24.8.2015 - Sirkka Aura

Nostalginen kurkistus entiseen elämään sai minut tarttumaan Sannan ja Riitan kirjaan Tulevaisuus suosii rohkeaa –johtamista. Asiat olivat tutuntuntuisia, mutta hienosti tämän päivän näkökulmilta katsottuja.

Pysähdyin kohtaan työntekijöiden arvioinneista. Se on johtajan yksi vaikeimmista tehtävistä. Tunnistin tyypit, jotka osaavat, mutta eivät halua ja he jotka eivät osaa, eivätkä halua. Heitä eksyy joka organisaatioon, jopa itseni palkkaamina. Muistan hankalat tilanteet, joissa nämä henkilöt ovat alkaneet tuhota sisäistä henkeä. Heistä on vaikea päästä eroon. Siinä on alue, josta kaipasi aikoinaan johtajana tukea ja apua. Nyt ei harmita muu kuin alakerran parvekkeella pikkusikaria polttava asukas.

Kiitos hyvästä opuksesta!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kirja-arvio, rohkea johtaminen

Tee pohjatyöt huolella!

Perjantai 5.9.2014 - Riitta Lehikoinen, artikkeli julkaistu myös HR viestin 3/2014 numerossa

"Homma ei toimi." Riitta Lehikoinen oli ollut konsultointitehtävissä jo niin pitkään, että tunnisti selvästi, kun samankaltaisia tapauksia alkoi tulla vastaan jatkuvalla syötöllä. Lehikoinen teki toimeksiantoja monille suomalaisille ja kansainvälisille yrityksille, joissa esiintyi – lähes poikkeuksetta – jonkinasteista tyytymättömyyttä ulkoistettuja palveluja kohtaan.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: ulkoistaminen, esiselvitys, business case, ulkoistussopimus